User Tools

Site Tools


encyklopedi:zx_spectrum

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revisionPrevious revision
Next revision
Previous revision
encyklopedi:zx_spectrum [2023/09/06 18:48] – tekniska specifikationer och beskrivning bjarniencyklopedi:zx_spectrum [2023/09/06 20:42] (current) – Redigering i BASIC bjarni
Line 15: Line 15:
  
 Datorn är mycket liten, som synes i bilden intill. Tangentbordet är också mycket litet, och har tengenter av gummi som inte är särskilt praktiska att skriva på. För att underlätta för användaren har BASIC-tolken ett ovanligt sätt att mata in programkod, där tangenterna skriver hela BASIC-nyckelord istället för enskilda bokstäver. Varje tangent är märkt med flera olika funktioner, som fås i olika situationer, och som kan växlas emellan med olika skifttangenter. Detta minskar antalet tangenttryckningar som krävs för att skriva ett program, men är förvirrande för den som inte är van. Datorn är mycket liten, som synes i bilden intill. Tangentbordet är också mycket litet, och har tengenter av gummi som inte är särskilt praktiska att skriva på. För att underlätta för användaren har BASIC-tolken ett ovanligt sätt att mata in programkod, där tangenterna skriver hela BASIC-nyckelord istället för enskilda bokstäver. Varje tangent är märkt med flera olika funktioner, som fås i olika situationer, och som kan växlas emellan med olika skifttangenter. Detta minskar antalet tangenttryckningar som krävs för att skriva ett program, men är förvirrande för den som inte är van.
 +
 +{{ bjarnis-spectrum-inuti.jpg?400|Kretskortet i ZX Spectrum}}
 +
 +Kretskortet är mycket enkelt, med få komponenter. I bilden till höger är de flesta av chippen minne; detta är en modell med 48Kbyte RAM. I övrigt finns en Z80-processor, ett ROM, samt en specialtillverkad grindarray, s.k. ULA, som implementerar all den övriga funktionaliteten: bild, kassettgränssnitt, tangentbord, samt det ljud som finns.
 +
 +====Anslutningar====
  
 {{ bjarnis-spectrum-baksida.jpg?400|Anslutningar på baksidan}} {{ bjarnis-spectrum-baksida.jpg?400|Anslutningar på baksidan}}
Line 24: Line 30:
 Anslutning av joysticks för spel kräver en expansion som ansluts till bussexpansionsporten, liksom i stort sett all annan kringutrustning. Flera varianter av joystickgränssnitt fanns, som inte var kompatibla. Anslutning av joysticks för spel kräver en expansion som ansluts till bussexpansionsporten, liksom i stort sett all annan kringutrustning. Flera varianter av joystickgränssnitt fanns, som inte var kompatibla.
  
-{{ bjarnis-spectrum-inuti.jpg?400|Kretskortet i ZX Spectrum}}+=====BASIC=====
  
-Kretskortet är mycket enkelt, med få komponenterI bilden till höger är de flesta av chippen minne; detta är en modell med 48Kbyte RAMI övrigt finns en Z80-processor, ett ROMsamt en specialtillverkad grindarrays.kULA, som implementerar all den övriga funktionaliteten: bildkassettgränssnitttangentbordsamt det ljud som finns.+{{ spectrum-r-key.png|R-tangenten på ZX Spectrum}} 
 + 
 +BASIC-tolken har som tidigare nämnt ett märkligt sätt att hantera inmatning av programkod för att försöka lindra kvalen som det dåliga tangentbordet åsamkar programmeraren. Tangenterna är märka som i bilden här intill, med en bokstav, ett BASIC-kommando i vitt, ett alternativt tecken eller BASIC-ord i rött, och ett par ytterligare BASIC-ord i rött och grönt under och ovanför tangentenDessa gäller olika inmatningslägen. 
 + 
 +Markören som BASIC-tolken visar på skärmen visar vilket inmatningsläge tolken befinner sig i; till en början är markören ett "K", och det är då det vita BASIC-kommandot som skrivs om man trycker på en tangentTrycker man till exempel på "P" skriver datorn "PRINT". Kommandot PRINT växlar också inmatningen till ett läge där markören blir ett "L"och där det är bokstaven på tangenten som skrivs. För att få det alternativaröda, tecknet eller ordet på tangenten trycker man på den röda "Symbol Shift"-tangenten, osv. 
 + 
 +Markören är placerad i botten av skärmen, vilket är var inmatningen skerProgrammet visas dock längst upp på skärmenmed en liten pil som visar aktuell rad. Piltangenterna kan användas för att flytta pilen upp och ner i programmet. Kommandot EDIT kan användas för att redigera den aktuella raden. En kopia av raden visas då längst ner på skärmenoch användaren kan flytta makören höger och vänster genom raden med piltangenternalägga till och ta bort text, och sedan spara raden med Enter-tangenten. 
 + 
 +En valfri del av programmet kan listas på skärmen med LIST-kommandot, som kan följas av ett radnummer. En rad kan tas bort ur programmet genom att skriva dess radnummer följt av Enter. 
 + 
 +Alla rader måste börjas med ett radnummer, liksom i många andra dialekter av BASIC. Det finns inga labels eller funktioner, utan alla hopp i programmet sker till angivna radnummer. Liksom i andra BASIC-dialekter är det klokt att lämna glapp mellan sina radnummer, typiskt sett genom att numrera raderna i steg om 10, så att det finns plats att foga in ytterligare rader mellan befintliga rader när man kommer på att man behöver lägga till någonting i programmet.
  
encyklopedi/zx_spectrum.1694018929.txt.gz · Last modified: 2023/09/06 18:48 by bjarni

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki