User Tools

Site Tools


admin:maskiner:magica

Magica

Magica

Hostnamn Magica.Update.UU.SE
OS RSX-11M-PLUS
Tjänster login, web
Tillverkare, Modell DEC, PDP-11/70
Arkitektur PDP-11
CPU KB11-C
RAM 3.5Mb
Lagring 4xRA73 (4x2Gb)
Nätverk 130.238.19.11
Plats Hallen
Ansvarig/Kontaktperson bqt@

Magica är en mycket rolig dator som vi kör igång ibland och som man då kan logga in på och leka att man har rest till 70-talet. Det kan man leka också när Magica är avstängd genom att istället logga in på Mim, som är en emulerad PDP-11 som också kör RSX. Magica är rolig också på så vis att hårdvaran är väldigt meckvänlig eftersom den är stor och modulär och byggd utan mikroprocessor och dylika hemliga lådor, och väl dokumenterad med ritningar och felsökningsguider. Går nånting sönder så plockar man fram skruvmejseln och multimetern och börjar snoka runt bland kretskorten.

Modellen PDP-11/70 kom 1975 och är en medlem i den 16 bitars minidatorfamiljen PDP-11 från DEC. Våran maskin består av ett stort skåp med CPU, minne, Unibus-låda för I/O-expansion etc, plus ett litet skåp med hårddiskar och ett till litet skåp med en RL02 och en bandare. RL02 är en hårddisk med utbytbara diskpackar, dvs “removable media”.

Bilden längst upp på sidan visar Magica som den såg ut fram till november 2015. Skåpet längst till vänster innehöll minne och Unibus-låda, och skåpet bredvid hade CPU:n, en hålremseläsare/stans, samt en diskettstation. Nu har dessa två skåp bytts ut mot ett annat, dubbelbrett, skåp efter att den gamla hårdvaran gick sönder för mycket för att vi skulle orka laga allting. Diskarna är dock samma så den bootar fortfarande samma system, och vi flyttade även över lite delar så att det i praktiken är en likadan maskin som förut.

admin/maskiner/magica.txt · Last modified: 2022/04/08 00:05 by 185.191.171.25

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki