User Tools

Site Tools


lokaler:polacksbacken:t-salen

T-salen

T-salen är en datasal i källaren i ITC hus 1 som drivs helt och hållet av Update, och fungerar som vår huvudsakliga föreningslokal där vi träffas och umgås. Salen är tillgänglig som Unix-labbsal för alla studenter, och det går att logga in på IT-institutionens servrar precis som vanligt. Är man medlem i Update får man också ett konto på våra servrar och tillgång till dessa på terminalerna i T-salen.

T-salen

Eftersom T-salen är en föreningslokal finns förutom terminalerna också bekvämligheter som kyl & frys, kaffebryggare, soffa, musikanläggning, med mera.

Många medlemmar kommer ner till T-salen på rasterna och hämtar en kopp kaffe, äter sin lunch där, eller sitter kvar efter föreläsningarna och gör sina inluppar. På kvällar och helger kommer folk dit för att umgås.

Update har huserat i T-salen sedan mitten av 90-talet, och lokalen sponsras av IT-institutionen.

Regler och tips

 • Alla är välkomna i T-salen!
 • Om du använder bestick, muggar, tallrikar etc, kom ihåg att genast diska dem när du är färdig.
 • Var noga med att släcka och stänga dörren om du är sist att lämna T-salen.
 • Om du lämnar din terminal, kom ihåg att låsa den så du inte blir byxad.
 • Utanför arbetstid stängs ventilationen av, och man måste då slå på den manuellt för att få luft så man inte kvävs. Detta gör man genom trycka och hålla in knappen med den oranga lampan på hörnet vid dörröppningen ut till korridoren. När lampan tänds har man framgångsrikt tryckt och hållit in knappen. Ventilationen går sedan i en timme, varefter man får genomföra aktiveringsproceduren ånyo.

Terminaler och arbetsstationer

Med X-terminalerna i T-salen kan man logga in på både IT-insts och Updates Unix-servrar. Om man har ett Update-konto kan man också logga in lokalt, så att terminalen istället blir en arbetsstation.

Utöver terminalerna finns arbetsstationen Omphalotus som kör Linux Mint, samt en dator som heter Amanita som kör Dragonfly BSD men inte administreras så aktivt.

Det finns också (minst) en textterminal, som är kopplad(e) till vårt LAT-nät så man kan logga in på våra datorer med dem. Om man har lätt att bli distraherad av ansiktsboken när man ska programmera så kan man testa att sitta vid en textterminal istället och bli en äkta vintagedatahacker på köpet.

ELSA

Klicka för foto

Ett iögonenfallande föremål i t-salen är ELSA, Updates PDP-12. Datorn är körbar och kopplad till LAT-nätet. ELSA var en av datorerna som ställdes ut på utställningen Tre ton minidatorer på Museum Gustavianum 2012.

Musik med kakrafoon

Update har ett eget musiksystem i T-salen som heter kakrafoon. Det fungerar så att man med kommandot kakrafoon på Unix-systemen kan skicka musikfiler till en kö, från vilken låtarna spelas upp i tur och ordning.

Som enklast kan man köa en fil med en kommando på formen kakrafoon lostpatrol.mod (funkar med rätt många filformat), och så kan man titta vad som finns i kön med kakrafoon -q. För att ta bort låten som spelas köra man kakrafoon -k. En lista med alla kommandon visas om man bara kör kakrafoon utan några parametrar.

Biblioteket som det såg ut 2014

Biblioteket

I terminalsalen finns också ett referensbibliotek med allehanda datorlitteratur. För närvarande gäller regeln att böcker inte får lämna t-salen, men detta kan komma att ändras i framtiden. Saknar man någon bok kan man alltid föreslå att den köps in, genom att skriva till bibliotek@update. (usrlib@ funkar också)

Skrivaren

Det finns en skrivare i T-salen av modell HP 1320nw. Den är defaultskrivare på de vanliga loginmaskinerna, och annars heter den helt enkelt HP1320nw om man behöver ange namnet när man skriver ut. Det är en liten laserskrivare, skriver på A4, kan skriva på båda sidorna av pappret.

För att skriva ut en fil kan man alltså använda lpr(1) som vanligt:

$ lpr bibeln.pdf

För att lista aktiva utskriftsjobb, använd lpq(1):

$ lpq

Skrivaren har en tendens att trilskas. Oftast går det bra att skriva ut utan trassel, men vägrar den att dra papper så kan man prova att öppna och stänga luckan, kanske dra ur och stoppa i papperskassetten, etc.

Kaffe

Algoritm för att brygga M koppar kaffe:

 1. N=2*M
 2. Fyll kaffekannan till det N:te strecket på den “glesare” skalan
 3. Häll över detta vatten i kaffebryggaren och ställ kannan i bryggaren
 4. Sätt i ett filter och ha i N skopor kaffe från burken på hyllan under bryggaren
 5. Starta timern vid vägguttaget till höger om bryggaren
 6. Slå på brytaren på själva bryggaren
 7. Innan du går:
  1. Slå av kaffekokaren
  2. Töm sumpen
  3. Skölj ur kannan

Kaffefilter av typen 1×4 är de som passar bäst i t-salens kaffebryggare.

Update-mugg

Om du inte har någon egen mugg kan du låna en av muggarna på hyllan under bryggaren (men kom ihåg att diska och ställa tillbaka den när du är färdig), köpa en pappersmugg i Foobar för en krona, eller köpa en fräsig Update-mugg för 64 pix!

lokaler/polacksbacken/t-salen.txt · Last modified: 2023/06/01 19:45 by zeltophil

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki